Regerande mästarna försvarade titeln i SockerOllon Trophy 2013

Vad har Världsmästare i innebandy, Svenska mästare i hockey och Sås-Janne gemensamt? Jo de var samtliga en del av Sockerollon Trophy 2013. För sjunde året gick Värmlands mest prestigefyllda cup av stapeln där 10 hugade lag satsade allt för att nå den ärorika Trophyn. Men regerande mästarna Rignells Rebeller lyckades med det inget annat lag lyckats med tidigare - de försvarade Trophyn!

Lördagen den 20 mars 2013 var en fantastisk solig dag där Karlstad visade sig från sin bästa sida. Och vad passar då bättre än att stänga in sig en hel dag i en innebandyhall med över hundra av Sveriges bästa innebandyspelare utan giltig licens att spela på serienivå? Det skulle dessutom bli en alldeles fantastiskt trevlig dag där tyvärr alla lag utom ett kunde gå med högt huvud när mörkret lagt sig. Men vi börjar från början.

I lottningen ( http://youtu.be/l-h5kiJghJ4 ) som liksom vanligt involverade barn så genererade det följande grupper:

Grupp 1 Grupp 2

Fagerås

Mean Machines

Värmskog

Monster Energy

P14

Rignells rebeller

Flying Hippos

Carlstads Cougars

Sirius Tigers

Örrby

Det verkade på pappret som två ruskigt ojämna grupper vilket möjligen semifinallagen senare skvallrar om. Men under dagen var det stundtals en kamp gällande livet och de som desperat försökte men som inte lyckades klamra sig vidare till slutspel var P14 från Karlstad och det forna mästarlaget Sirius Tigers från Vänersborg. 

 

09:00 Flying Hippos - Rignells rebeller 0-0

09:20 Värmskog - Mean Machines 2-1

09:40 Örrby - Sirius Tigers 3-0

10:00 Fagerås  - Monster Energy 0-0

10:20 Mean Machines - P14 1-0

10:40 Flying Hippos - Carlstads Cougars 0-2

11:00 Rignells rebeller – Örrby 4-2

11:20 Värmskog – Fagerås 2-1

11:40 Sirius Tigers - Flying Hippos 1-1

12:00 Rignells rebeller - Carlstads Cougars 5-0

12:20 Monster Energy - P14 2-0

12:40 Fagerås - Mean Machines 1-3

13:00 Carlstads Cougars  - Örrby 1-2

13:20 Sirius Tigers - Rignells rebeller 0-3

13:40 P14 – Värmskog 1-1

14:00 Mean Machines - Monster Energy 1-1

14:20 Örrby - Flying Hippos 5-1

14:40 Carlstads Cougars  - Sirius Tigers 2-0

15:00 P14 – Fagerås 0-3

15:20 Monster Energy – Värmskog 5-009:00 Flying Hippos - Rignells rebeller 0-0

09:20 Värmskog - Mean Machines 2-1

09:40 Örrby - Sirius Tigers 3-0

10:00 Fagerås  - Monster Energy 0-0

10:20 Mean Machines - P14 1-0

10:40 Flying Hippos - Carlstads Cougars 0-2

11:00 Rignells rebeller – Örrby 4-2

11:20 Värmskog – Fagerås 2-1

11:40 Sirius Tigers - Flying Hippos 1-1

12:00 Rignells rebeller - Carlstads Cougars 5-0

12:20 Monster Energy - P14 2-0

12:40 Fagerås - Mean Machines 1-3

13:00 Carlstads Cougars  - Örrby 1-2

13:20 Sirius Tigers - Rignells rebeller 0-3

13:40 P14 – Värmskog 1-1

14:00 Mean Machines - Monster Energy 1-1

14:20 Örrby - Flying Hippos 5-1

14:40 Carlstads Cougars  - Sirius Tigers 2-0

15:00 P14 – Fagerås 0-3

15:20 Monster Energy – Värmskog 5-0

 

Kvartsfinaler

Monster Energy - Flying Hippos 3-0

Monster Energy, i gruppspelet kryddat med Per Åslund från Färjestads BK, gjorde processen kort med värdlaget. Och det syndes ganska klart att det skiljde 6 poäng mellan lagen ifrån gruppspelet. Monstren körde helt sonika över de flygande flodhästarna och kunde ganska enkelt ta sig vidare till semi.

Örrby - Värmskog 3-1 ef.str

Värmskog chockade Örrby med ett aggresivt spel och kunde också göra 1-0 tidigt i matchen. Det skulle dröja till halva matchen innan Örrby började pressa allt desperatare mot Värmskogs mål men kunde inte hitta maskorna. Men det är små marginaler som avgör och ett inspel träffade ett ben och Örrby hade kvitterat. Den sista tiden fick Örrby spela 5-4 men orkade aldrig forcera in bollen. Matchen gick till förlängning i 5 minuter och spel 4-4. Och eftersom Värmskog hade en utvisad fick Örrby spela 4-3 i nästan en minut men utan resultat. Matchen gick till straffar och där var det inget snack om saken. Andreas "Adde" Larsson i Örrby satte en otagbar rätt i krysset och Värmskog lyckades aldrig överlista Örrbys utmärkte målvakt. 

Rignells Rebeller - Fagerås 1-0

Med tanke på att de regerande mästarna Rignells Rebeller enkelt vann sin grupp och Fagerås precis tog sig vidare ur sin så blev det en vansinnigt jämn kvartsfinal. Spelet böljade fram och tillbaka men de verkligt farliga målchanserna lyste med sin frånvaro. Men i 12:e matchminuten blixtrade det till då det var stolpträffar åt båda hållen inom loppet av tio sekunder. Med 2 minuter kvar drog Fagerås på sig en utvisning för otillåtet slag vilket gav Rignells det lilla övertag som krävdes för att avgöra och knipa platsen till semifinalerna. 

Mean Machines - Carlstads Cougars 1-2

En jämn match där norvärmlänningarna i Mean Machines mot Karlstads pumor satte upp slutspelets högsta fart! Cougars lyckades tidigt göra 1-0 och skulle hålla den ledningen halva matchen då en kontring gjorde att Maskinerna var med i matchen igen. Efter det blev spelet mer tillknäppt och det såg ut som att matchen gick mot en förlängning. Men Cougars ville annat och satte segermålet med 1.30 kvar av matchen. Mean Machines försökte på slutet, tog ut målvakten men Carlstads Cougars försvarade sig väl och tog sig för andra året i rad till semifinal. 

 

Semifinaler

Monster Energy - Örrby 2-1 ef. förl

Klassikermöte mellan två av kilskorpens tungviktare drabbade samman i semifinal 1. Och det skulle bli tufft, böljande och rejält spel från båda lagen där Monster Energy klämde in 1-0 i en kontring under femte matchminuten. Spelet fortsatte sedan att bölja fram och tillbaka tills slutet där det märktes att Örrby ville mest och hade ett antal bollar som dansade på mållinjen. Med 30 sekunder kvar hade man en sådan press att samtliga fem Örrby-spelare var i slottet då man tryckte in kvitteringen och tog sig till sin andra raka förlängning i slutspelet. Örrby tog med sig den nuvunna energin in i förlängningen och hade ett stort bollinnehav. Men som bekant så vinner man inga matcher genom bollinnehav och med 1.16 kvar av förlängningen trycker Markus Nilsson i Monster in det förlösande finalmålet på en kontring. 

Rignells Rebeller - Carlstads Cougars 1-0

Finalrepris från förra årets Trophy och tidigare under dagen i gruppspelet hade Rignells kört över Cougars med 5-0. Och kanske var det därför som det blev en tight och betydligt chansfattigare match i semifinalen? Rignells kunde efter halva matchen få ledningsmålet som gjorde att dom slappnade av och prioriterade sedan i allt större grad försvarsarbetet. Carlstads Cougars kämpade men hade förtvivlat svårt att komma till de öppna lägena och fick återigen se sig besegrade av den gröna besten från Forshaga. Rignells till final för att försvara sin Trophy. 

 

Final 2x10min

Monster Energy - Rignells Rebeller 1-2 ef. förl

Regerande mästarna mot Kils monster skulle bjuda på en ganska ojämn match. Och det var Monster Energy som satte en våldsam press och Rignells Rebeller hade förtvivlat svårt att bara komma över egen planhalva de första fem minuterna av första perioden. Monster fortsatte att tugga på och Rignells ska tacka sin målakt Stefan Andersson som fick göra några riktigt avgörande räddningar för sina rebeller.  Att resutatet var 0-0 i pausvilan var nog bara ett av lagen nöjda med. 

I andra perioden chocköppnade Rignells Rebeller och där istället Tony Axelsson i Monstermålet fick göra några avgörande räddningar. Men ganska snart pressades återigen Rignells ner i egen zon och när Markus Nilsson satte 1-0 för sitt Monster var det helt rättvist. Men liksom livet är inte idrott alltid rättvis och trots att Monster Energys press fortsatte så kunde Rignells kvittera med 2.50 kvar av matchen efter ett ovanligt virrigt uppträdande i egen zon av Monsterbackarna. Matchen till förlängning och spel 4-4. De öppna ytorna gynnade helt klart eleganterna från Forshaga som med 1.24 kvar av förlängningen satte det avgörande målet genom Jens Rebane. 

Rignells Rebeller lyckades alltså göra det inget annat lag i Trophyns historia klarat av tidigare. De försvarade sin Trophy! Ett stort grattis till Rignells Rebeller som gjorde det ingen annan trodde var möjligt! En eloge delar vi naturligtvis också ut till Monster Energy som kämpade tappert i finalen, bättre lycka till nästa år! 

 

SockerOllon vill som vanligt passa på att tacka alla som hjälpt till att göra Trophyn lyckad. Ett tack till föreningens funktionärer, till våra utmärkta domare och den trevliga och serviceinriktade personalen i Tingvallahallarna. Och naturligtvis ett STORT tack till alla lag som kämpade tappert i SockerOllon Trophy 2013!