Bollarna stöter mot varandra samtidigt som ståtliga klubbor svingas i vida rörelser. Nepp, det är inte manuset till nån dålig porrfilm. SockerOllon har kollat in Krocket-SM!

Sedan 1860 så har vi Svenskar jagat runt efter de färgglada bollarna på gräsmattorna, i spelet som kallas för krocket. Och tack vare bensinstationer så har spelet blivit en "folksport" som spelas i var mans hem...öh...gräsmatta. Men det var inte föräns 1985 som det första Svenska Mästerskapet spelades, så man kan påstå att krocket fortfarande är en ung tävlingssport här hemma i Svedala. Men tävlingsgrenen krocket skiljer sig mycket från den som vi vanliga människor hackar upp gräsmattan i varje år. Ni vet då vi, ofta i berusat tillstånd, förklarar att bollen är sned och bågen på något underligt sätt flyttade sig.

Stenhårda Förutsättningar

Det första man lägger märke till är att klubborna är kortare och att de allt som oftast är tillverkade av delrin. Att vissa lunkade runt på banan med en klubba värd tusenlappar var vanligt. Faktum var att när man väl fått känna på en "proffsklubba" så var det löjligt att diskutera vanlig krocket. Tänk Ferrari och Fiat Uno, så förstår du vad vi pratar om. Bollarna som också är gjorda av delrin är klart större än de man vanligen slår runt på hemma. Och detta är ju en jättebra sak om det inte vore för att man kompenserat detta genom att göra bågarna i tävlingssammanhang löjligt små! Pröva jämförelsen med att få in en apelsin igenom ett brevinkast så fattar ni problemet.

Komplexa Krocket

Under den 17-18 juli pågick Krocket-SM i Borås. Lördagen bjöd på Svensk Krocket med singelspel och på söndagen började dubbeln i Engelsk Krocket. Vi i SockerOllon var nere och kollade in dubbeln, i hopp om att lära oss de svåra reglerna och få en inblick i hur eliten spelade. Man kan lugnt säga att vi fick intryck. Den som påstår att krocket är en enkel sport, ska ha stryk med en billig klubba från macken! Psykningar, maskning, offensiv briljans och defensivt läckert spel var bara några av ingredienserna i krocket. T.o.m. vädret var med på de engelska noterna och det regnade alltså kopiöst under tävlingen, vilket förmodligen bidrog till det låga publikantalet. Det som slog föreningens spioner, var att spelet var så otroligt mycket mer komplex än vanlig "homosapienskrocket". Och att ens försöka förklara reglerna vore lika lätt som att berätta hur du får en daggmask att göra volter - utan elstängsel!

SockerOllon CC

Slutsatsen när vi åkte hem till Värmland var att Krocket är sommarsporten vi alltid saknat! Snart så heter vi SockerOllon CC (Croquet Club för er mindre begåvade) och ställer upp i nästa års SM på Visingsö! Dopade eller inte, SockerOllon är ordet som ska eka på allas läppar i krocketvärldens framtid!

Vill ni kolla in reglerna och läsa mer om krocket så kolla in den genomtrevliga sidan hos Svenska Croquetförbundets här eller i Länkar.

Tävlingsarenan!
Tomas lär sig skilja på rött och gul färg...
Johan möter sin överman; Bågen!
Läckra klubbor som inger respekt!
Det krävs stil för att bli bra i krocket!
Ser det rörigt ut?
Johan, Albin och Tomas från SockerOllon. Blivande proffs?