SockerOllon på spark VM i Norge!

SockerOllon åkte utomlands för att ta hem titeln i Spark VM - Långdistans. Mitt i fiendeland skulle Norskarna snuvas på titel, uppmärksamhet och livsvilja när vi åkte lusekoftan av dom! En tapper Svensk trupp fick erfara folkfest, storslagna sparkbyggen och underliga Norska tävlingsregler.

Då Sverige och Arvika ännu ett år ställde in Spark VM fick SockerOllons tävlingssugna söka sig utrikes för att fylla sparkbehovet. I Norska Geilo har man traditionsenligt arrangerat Spark VM i långdistans sedan 1980 och i år var det alltså 25års jubileum. En minibuss packad till bredden med sparkar, glada människor och värmande drycker styrde en mycket tidig lördagsmorgon de 50 milen för att representera Sveriges färger. Efter 7 timmar fyllda av träsmak och dålig humor var SockerOllon äntligen framme i ett kokande Geilo!

Nervositet i ett stämningsfullt Geilo

Sverige är landet där sparken en gång föddes men man skulle lätt kunna tro att Geilo adopterat fordonet. Det spelades musik, skedde intervjuer och dansades på dom snötäckta gatorna, allt i en förväntansfull nervositet innan tävlingens start. SockerOllons sparkåkare kollade banan, testade föret och pratade med nyfikna Norrmän. Fancluben kollade vätskekontrollen på sig själva, testade Norska polisens tålamod och pratade oavbrutet med allt och alla! Dom passade samtidigt på att visa upp Vansbro Sparkfabriks Monomed för imponerade Norrmän.

I Norge tävlar man i två klasser; Trimklass och Kostymklass. SockerOllon ställde upp som tre av de 119 tävlande i Trimklassen, och en halvtimme innan start var det förberedelser i startgropen. Där dansades det till vansinnigt hög musik och gjordes intervjuer innan de första åkarna släpptes iväg. Istället för en masstart släppte man klokt nog varje åkare med någon minuts intervall. Detta gjorde att man också kunde göra små intervjuer med samtliga åkare på startlinjen. Något SockerOllons åkare skulle reagera på var att dom norska tävlande startade i ganska makligt tempo.

Mandomsprov och Tur

Med fokuseringen och nervositeten på topp så släpptes då äntligen SockerOllon och Sveriges åkare iväg. Först iväg var Henrik Bodin som följdes upp av Björn Karlsson och Henrik Danielsson. Och om Norrmännen inte visste hur en start skulle tas så lärde dom sig något efter grabbarnas vansinniga avfärd. Faktum var att Henrik Danielsson startade i ett sådant tempo att han redan i första nedförsbacken vurpade och skadade sparken. Geilo är en skidort och det märktes på banan. Det var stigningar i rena K2-klassen och nedförsåk som gjorde flickor av män. Efter att mängder av backar och Norrmän passerats, lungor slutat fungera och ben domnat bort så ramlade slutligen grabbarna in i mål. 4,3 kilometer i kuperad terräng var ett mandomsprov utan like. Men ska man vinna världsmästerskap så ska det kosta lite blod, svett och tårar...eller tur! Henrik Bodin åkte in på 21 minuter och närmaste åkare var hela 18 minuter efter! Guld trodde alla i Fancluben men då hade de inte riktigt koll på reglerna. I Spark VM i Geilo är det inte nödvändigtvis den som kommer först runt spåret som vinner. Man har istället en sammanlagd snittid som de tävlande ska komma så nära som möjligt. I år blev den på 37.16 minuter och närmast var två stycken åkare på 39 minuter. Dom blev då Världsmästare och tog hem guldet i Trimklassen.

Snopet

Så här i efterhand så hade SockerOllon kanske önskat att de fått den här informationen innan själva starten, och inte på prisutdelningen efter tävlingen. Det hade ju kunnat spara ett par lungor, några ben och krossade förhoppningar om ett VM-guld i spark. Men skam den som ger sig sa någon överförfriskad herre och påpekade att Henrik ändå varit snabbast runt spåret, det måste ju vara värt något! Och vid närmare eftertanke så sörjer SockerOllon inte ett förlorat guld utan firar förstaplaceringen i mål!

Efter 100 mils biltur fick SockerOllon erfara mängder av sparkstöttingar, roliga kreationer, glada norrmän, snötäckta gator, konstiga regler och ett After-spark kalas och stämning som man inte kan finna någon annanstans i världen! Vi kommer tveklöst att återkomma till Norge nästa år, och köra snabbast runt igen - Kanske vinner vi, kanske inte...

Skidskenor eller inte, det är frågan..?
Monomeden försöker tyglas av Henrik och David.
Föret testas på Geilos snötäckta gator.
Björn Karlsson poserar världsvant för kameran!
Det skulle envisas med att tas gruppfotografier.
I startgropen började det värmas upp.
Danielsson sänder elaka blickar till andra tävlande!
Norrmannen hade varit på Spark VM sedan 1985! Henrik Hagberg imponerad!
Henrik Bodin blir intervjuad innan starten på den 4,3 km långa banan sparkas iväg.
Björn Karlsson visar inga tecken på nervositet innan starten.
Henrik Danielsson visar hur en flygande start går till.
Henrik Bodin dundrar in i målfållan!
Och någon minut efter dyker Danielsson upp.
Björn Karlsson beklagar sig precis efter målgång.
Det diskuteras vilt om vem som varit snabbast.
Vissa har det fint. Karlsson på taket propeller är ju perfekt för spark!
I kostymklassen kom de mest udda kreationer...
Efter ett "par styrketårar" och en dask på stjärten så bar det av hem mot Svedala igen.
Till Topps!