SockerOllon testar

Torsby är känd för två saker. En berömd och ovanligt pilsk fotbollstränare samt en tunnel full i snö. Vi i föreningen beslöt oss för att testa den sistnämnda och se vad den gick för! Dessutom kollade vi upp hur man åker skidor, hur man inte åker skidor och om man bör akta sig för gul snö.

Testpatrullen med instruktör. Fr v: Jonas Adolfsson, Fredrik Mellgren, Christian Nilsson och Henrik Bodin
Världens längsta skidtunnel erbjuder alltid snösäkra spår oavsett vad det står på termometern. Temperaturen i tunneln ligger mellan -4 och 0 grader så det är perfekta förhållanden att träna längdskidåkning i. Nästan 1,3 kilometer kan man åka och det är rejält kuperat på sina ställen. Vilket håll man väljer spelar ingen roll bara man ligger i högerfil i den åtta meter breda banan. Väljer man att åka in höger så får man en ganska varierande bana med svagt uppförslut och en rejälare nedförsbacke som gör småflickor av män! Tar man istället andra hållet så blir det

en kraftig stigning med lite försiktigare nerförsåkning.

När SockerOllons gäng kom upp hade ingen åkt skidor på tjugo år vilket naturligtvis borgade för en skrattfest signerad av Herr Blåmärke! Att boka skidor om man inte har några egna är att rekomendera och tunnelns egen sportbutik Allsport har stenkoll på allt som har med skidor att göra. Dom hjälper även till med slipning och vallning men det skiljer inte mycket i pris mellan att hyra en komplett utrustning och att valla sina egna skidor. Har man dåligt med plats i bilen så kan det alltså löna sig att åka upp utan någon utrustning alls förutom skidkläder. Kom bara ihåg att ringa och boka undan några dagar innan. Det är kallt i tunneln så att klä sig efter trelagersprincipen är ingen dum idé. Hur man ser ut är inte lika viktigt då alla kategorier av människor åker i tunneln. Det finns allt från yngre elitåkare i kondomdräkt till gamla tanter i lusekoftor.

Att åka under en dag kostar mellan 150 och 230 kronor beroende på dag och längd. SockerOllons testpatrull tog ett tretimmarspass för 180 kronor. Kom bara ihåg att lösa passet när ni är klara för att gå ut och inte som testpatrullen som varken hade lämnat in skidor för vallning eller ens bytt om. Där försvann nästan en timme av åkningen innan man var igång. Eftersom ingen hade stått på ett par skidor på tjugo år så hade man bokat in en instruktör i en timme. Och det skulle visa sig vara dom bäst investerade 600 kronorna under hela dagen! Jonas Adolfsson hette han och hade förmodligen åkt skidor varenda dag sen han kom till världen. Senaste vasan hade han fixat på 5 timmar vilket bara några hundra andra gjorde bättre! Med andra ord var Jonas nog kompetent för att ta sig ann ett gäng stela pinnar som envisades med att leka döende svanen så fort det lutade mer än en grad nedåt. Och finns det ett pris till "bästa lärare med största tålamod" så skulle han tveklöst ha ett sådant efter att ha tvingats ta sig ann, den till synes hopplösa, patrullen! Instruktionen var så pedagogiskt att en gråsten skulle kunna lära sig åka skidor! Nu behöver ingen i SockerOllons testpatrull vara rädda för att Gunde Svan kommer ringa och värva till skidlandslaget men de framsteg man tog i tunneln var gigantiska! Med Jonas hjälp gick man från tre seriefigurer till tre bara lite halvkassa skidamatörer!

Slutsats

På slutet av passet började det faktiskt kännas att kroppen inte fungerade smärtfritt och att längdskidåkning tränar hela kroppen. När man löptränar tar leder och knän stryk, men när man åker långfärdsskidor harmoniseras armar och ben i en rörelse som gör så att skaderisken blir liten. Om man inte räknar in de skrapsår man får av att nyllet harmoniserar lite för bra med snön i backarna då förståss! Skidtunneln är ett kalaskomplement till de vanliga spåren som brukar lysa med sin frånvaro nu för tiden. Det närmaste man som svensk kommer snö idag är när man avfrostar frysen, vilket gör att längdskidåkning för en tynande tillvaro bland familjesporter. Om inte annat kan det vara en god idé att åka till tunneln och åka några timmar då det är rena ljusterapin under de mörka vintermånaderna. Vit fin snö, bra spår och klar belysning ger en träningslust över det vanliga! SockerOllons testpatrull fick verkligen blodad tand och när man nu ska lägga upp träningen inför Vasaloppet 2008 så blir det många fler turer till Torsby. Angående den gula snön så var det troligtvis vallarester men våra rekommendationer är ändå att man ska iakta försiktighet mot all snö som inte är vit! Lycka till med din skidåkning!

Kamaikazesoldat Nilsson snörar på sig utrustningen
I Allsports butik finns allt inom skidåkning!
Mitt i backen bestämmer sig Christian för att pröva Anja Pärssons "sälen".
Fredrik kör snabbt förbi olycksplatsen.
Tekniken "Hellikoptern" är det få som tillämpar i tunneln.
En lika glad Christian kommer slutligen upp.
Två glada SockerOllon som har börjat få till en någorlunda teknik i spåret.

Nu tar vi sikte mot Vasaloppet 2008. Läs allt på www.sockerollon.se!