SockerOllon besöker Vansbro Sparkfabrik!

Onsdagen den 26 åkte föreningen SockerOllon upp till Sveriges största sparkfabrikant. Det är jämförbart med att Michael Schumacher åker till Ferrarifabriken, fast istället för röda bilar och Italienare så var det röda sparkar och Dalmasar!

Från Karlstad till fabriken är det knappt 20 mil, och det har länge varit en dröm för världens bästa Sparkförening att åka upp till sparkmakeriet. Efter att ha irrat runt i Vansbro efter fabriken så styrdes färden mot Äppelbo, där man sedan en tid tillbaka huserar i nya lokaler. När vi kommer och hälsar på så är det lågsäsong vilket innebär att det endast är fyra anställda, eller tomtar som vi kommer att kalla dom hädanefter, i fabriken. Som mest fart på medarna är det från september och några månader framåt, då det skickas ut över tio tusen sparkar till Sveriges alla hörn. På entréplanet så är det sparkdelar högt och lågt, ormar, skidor, sitsar, medar mm. i delar och i lådor. Hur det ser ut under högsäsongen vågar vi inte ens tänka på.

Tomtemaskin

Tomtarna glider omkring och pysslar försiktigt under tiden vi är där och man kan riktigt känna hur magi skapas mellan dessa väggar. Vi blir guidade ner på undervåningen som liknar en träslöjdsal med stora maskiner efter väggarna. Dom flesta trädelarna till sparkstöttingarna svarvas och monteras ihop med hjälp av dessa under Tomtarnas överseende. Trots att man huserar i stora nya lokaler så har man svårt att få ytan att räcka till och det är märkbart att varje meter utnytjas!

Prototyper & andra Typer

Under tiden vi är där fick vi se många roliga prototyper som fortfarande är under utveckling. Naturligtvis kan vi desvärre inte berätta eller visa tydliga foton då de är företagshemligheter. Men en produkt som inte är en hemlighet är Vansbro Sparkfabriks "Holy Grail", Monomeden! Detta fartvidunder till racerspark har SockerOllon tidigare bara haft nöjet att se på bild, men nu fick vi alltså chansen att testköra. Och även om åkstilen är annorlunda så går det förhållandevis fort att lära sig, och det är tveklöst skitskoj!

Medtagen hemfärd

Efter att vi bjudit Tomtarna på tårta, diskuterat vad gubben på logon har i baken och sett det mesta av Sparkfabriken så styrde vi bilen mot Värmland igen. Nu fullastad med reservdelar, folders, klistermärken, tröjor och ett demoexemplar av Monomeden! Denna togs med till VM i Geilo där den rönte stor uppståndelse! ( se annan artikel ) När vi kom in mot värmlandsskogarna och solen började sjunka på himlen så var det bara en sak som förbryllande. Pratar verkligen Tomten Dalmål?

Världens största Spark och världens gladaste Ollon!
Tomtarna på Vansbro Sparkfabrik är snabba!
Hemligt hemligt...
Det är en mäktig känsla att grensla världens snabbaste Nike-logo!
Så fort så att öronlapparna fladdrar!